Shetlandschapen zijn sterk en kunnen toe met weinig voedsel. Ze zijn vruchtbaar en lammeren makkelijk af. De meeste lammeren worden bij ons zonder hulp geboren. De dieren zijn ook slim en weten kleine gaatjes te (mis)bruiken om te ontsnappen. Een degelijke afrastering is dan ook aan te raden.

De dieren hebben enige beschutting nodig tegen de elementen. Standaard is ook het bekappen van de hoefjes en ontwormen. Door regelmatig te wisselen van weide hoef je niet zo vaak te ontwormen. Veel shetlandschapen kun je plukken en hoef je niet te scheren. Wij doen dat voor het gemak wel. Vlak voor het aflammeren en erna voeren we bij met brok. In de winter hebben we vaak niet voldoende gras en kopen we hooi. Samen met het lidmaatschap van de VSS, keuren van de lammeren, etc. kost ook deze hobby geld.

Op de foto ziet u nog een blaas en komen de pootjes er al uit, de geboorte volgt meestel snel. Soms zitten de pootjes nog in de vruchtzak als op de tweede foto. Bij een normale geboorte ligt het kopje op de voorpoten. 

Het lam is geboren, is erg nat en zit nog voor een deel in het vlies. De moeder begint meteen met likken. Een eventuele tweede lam kan al snel daarna komen.

Een gezond lam zal na een paar minuutjes gelijk willen staan en op zoek gaan naar melk.